Als oogstdeelnemer ondersteun je onze pluktuin middels een jaarabonnement. Dit houdt in dat je gedurende een groei en oogstseizoen van april tot oktober wekelijks groente kan komen plukken (gemiddeld 30 weken). De hoeveelheid is gemiddeld aan groente voor een week eten met het aantal personen dat je hebt aangemeld. Afhankelijk van het moment van het seizoen kan het aanbod wat meer of wat minder zijn; we zijn afhankelijk van de natuur. In de praktijk zal er in de maanden april/mei minder aanbod zijn, maar zal het vanaf juni steeds meer worden. In het hoogseizoen is er genoeg eten voor de hele week!
Het tuinteam doet zijn best om een goede oogst te realiseren.
Oogstdeelnemers? Wat is dit en wat houdt het in?
- Ecologische groente, kruiden en kleinfruit van het seizoen plukken
- Gemiddeld voor de hele week eten
- Je betaalt voor het aantal gezinsleden die mee-eten in jouw huishouden
Wat zijn de voordelen voor jou als oogstdeelnemer?
- De allerverste groenten, zelf geplukt van het land
- Lokaal verbouwd
- Geen milieubelastende distributie en verpakkingen
- Doe kennis op over ecologische seizoensgroenten
- Eet gezond zonder bestrijdingsmiddelen
- Ontspan en ontmoet andere mensen op de tuin
Werkwijze
Je komt wekelijks je eigen groenten plukken aan de overasebaan in Rijsbergen. Het oogstseizoen loopt ongeveer vanaf april tot en met oktober.
Elke week zijn er meerdere (vaste) momenten dat geplukt kan worden. Door middel van een wekelijkse email, de wekelijkse post op de Facebookpagina en markering/instructieborden in de tuin is duidelijk welke gewassen geplukt kunnen worden en op welke manier je dit het beste kan doen.
We raden aan om zelf een tas/kratje en gereedschap (schaar en mesje) mee te nemen zodat je zelfstandig kan gaan plukken. Maar heb je vragen, dan is er altijd natuurlijk altijd iemand die je graag helpt! Wij zijn groot fan van herbruikbare tasjes of kratten om zo het milieu minder te belasten.
Lijkt het je wat om oogstdeelnemer te worden of heb je vragen? Schroom niet en neem vrijblijvend contact met ons op.
Ervaringen van onze oogstdeelnemers:
Als je geeft om de natuur en gezond, ecologisch eten, is dit de perfecte plek om bij te leren en je handen vuil te maken! – Sylvie
We verbouwen een breed scala aan verschillende groenten met aandacht voor vergeten groenten. Onderstaande lijst met groenten gaan we zaaien, poten of planten*.
Groenten
- Aardpeer en aardappels
- Andijvie
- Aubergine en paprika
- Spinazie en snijbiet
- Verschillende slasoorten
- Verschillende boonsoorten
- Verschillende peulgewassen
- Verschillende koolsoorten
- Knolselderij
- Knolvenkel
- Komkommer
- Pastinaak
- Radijs, rettich en ramanas
- Prei
- Schorseneer
- Sjalot/Ui, lente uit en knoflook
- Suikermais
- Tomaten
- Wortelen
- Pompoen
- Zoete aardappel
- Asperges
- Courgette en pattison
- Rode bietjes
- Pepers
Kruiden
In 2022 hebben we de kruidentuin geheel vernieuwd. Hierin staan de meest voorkomende kruiden: Rozemarijn, Tijm, Lavendel, Oregano, Bieslook, Laurier, Citroenverbena. In het seizoen hebben we basilicum in de kas.
Daarnaast hebben we verschillende soorten munt:
- Aardbeienmunt
- Chocolademunt
- Basilicummunt
- Gembermunt
- Appelmunt
- Ananasmunt
We nodigen je graag uit om iets out-of-the-box met de kruiden te doen!
Klein fruit
- Frambozen
- Bramen
- Aardbeien
* We zijn natuurlijk afhankelijk van het weer, dus kunnen geen garantie geven dat alles beschikbaar komt (over het algemeen 1 a 2 gewassen per jaar die niet goed lukken)
Appels, peren en pruimen zijn in het seizoen soms beschikbaar in het winkeltje tegen meerprijs